Nieuw huis!

Toen ik een paar jaar geleden de gelukkige eigenaar werd van mijn eerste huis(je) was ik ontzettend blij. Ik kon mijn geluk niet op. Er zat echter één smetje op mijn enthousiasme: het smerige en smoezelige tapijt op de vloer in de woonkamer, waar overduidelijk jaren op geleefd (en misschien wel ontzettend op gefeest) was. Ik besloot dat dit er rigoureus uit moest. Zo gezegd, zo gedaan. Maar toen kwam ik voor een dilemma te staan: wat voor vloerbedekking kies ik nu? Ik wilde vooral geen koele kille vloer, maar één die warmte uitstraalde. Ik wist gelukkig vrij snel dat ik een houten vloer wilde. Toen ben ik informatie gaan verzamelen en kwam het volgende dilemma: laminaat of parket?

Laminaat of parket

Het verschil tussen laminaat en parket is dat laminaat met samengeperst hout is gemaakt en dat parket van echt hout is gemaakt. Dit verschil tussen beide materialen had uiteraard ook een gevolg voor mijn uiteindelijke keuze. Ik ben de voor- en nadelen tegen elkaar af gaan wegen en kwam tot de conclusie dat laminaat de beste keuze zou zijn.

Verschillen?

Het eerste verschil zit in prijs; laminaat is goedkoper dan parket, dus dit was gunstig voor mijn toch wel ietwat beperkte budget. Ten tweede is laminaat meer onderhoudsvriendelijk en vereist het minder verzorging dan parket. Hier tegenover staat dat parket over het algemeen wel weer langer mee gaat dan laminaat, omdat het bewerkt kan worden en ook beschadigingen makkelijker bijgewerkt kunnen worden. Dit heeft bij mij echter niet meegespeeld in de keuze, omdat ik juist heb ingecalculeerd dat ik over een aantal jaar mogelijk weer een andere vloerbedekking wil. Een huis is tenslotte nooit af en daarnaast ook aan trends onderhevig. Wat wél mee heeft gespeeld in mijn keuze is het verschil tussen de zogenaamde werking van laminaat en parket. Bij laminaat is sprake van minimale uitzetting of krimping bij luchtvochtigheid en warmte verschillen, terwijl parket daarentegen hier meer gevoelig voor is. Tenslotte leek mijn keuze in eerste instantie ook mede gebaseerd op het feit dat het heel makkelijk is om laminaat zelf te leggen, vanwege de handige klik-systemen. Maar toen ik uiteindelijk voor een vloer had gekozen en mijn laminaat wilde bestellen, bleek ik gebruik te kunnen maken van de service dat de vloer gelegd zou worden door ervaren leggers. Dit heeft mij een hoopt tijd en werk gescheeld!

Keuze

Uiteindelijk heb ik gekozen voor HW5945 – Baron Eiken 4v op www.de-laminaatexpert.nl. Het is een warme kleur, die mijn huis heel gezellig maakt en het een welkome uitstraling geeft. Ik ben tot op de dag van vandaag heel blij dat ik voor deze laminaten vloer heb gekozen.  

Geef een reactie