De bouwende mens

Wie vanaf een verre planeet zou kijken naar wat de mens op Aarde vermag, zou als eerste naar onze bouwwerken kijken. Tot ongeveer 14000 jaar geleden stelt dit niet zoveel voor. De mens leeft dan nog als jager verzamelaar. Zodra we ons settelen, gaat het echter snel. De piramides in Egypte zijn wat mij betreft het meest indrukwekkend van die prille jaren van het bouwmeesterschap. Nog steeds weten we niet hoe de Egyptenaren die enorme stenen van duizenden kilo's op elkaar hebben gestapeld. Wel weten we dat er waarschijnlijk ongeveer 50.000 arbeiders jarenlang aan iedere piramide werkten. Ook hebben we aanwijzingen dat de arbeiders per persoon tien broden en een kan bier kregen als dagloon. Bier en brood zijn ook consumptiegoederen die de gemiddelde bouwer van vandaag de dag zich graag laat smaken. Voor de rest is natuurlijk alles anders. In deze blog heb ik het over de moderne bouwkunst en zoom ik in op een specifiek voertuig dat rondrijdt op de bouwplaats: de meeneemheftruck.

Moderne mijlpalen in de bouwkunst

Vandaag de dag bereikt de mens nog regelmatig nieuwe mijlpalen in de bouwkunst. Van 1931 tot 1972 was de Empire State Building het grootste gebouw ter wereld, maar de laatste tijd spelen landen in het Verre Oosten en de oliestaten in het Midden Oosten haasje over. Momenteel is de Burj Khalifa in Dubai nog het grootste gebouw ter wereld. Ook in Kuala Lumpur (Maleisie) en in Subiya (Koeweit) wordt echter aan enorme gebouwen gewerkt. De komende jaren zal het grootste gebouw ter wereld nog wel een paar keer van naam verwisselen.

Moderne machines: de meeneemheftruck

Het grootste verschil met de pre-moderne mens is dat er nu kolossale machines zijn waarmee we onze wildste bouwdriften tot werkelijkheid kunnen maken. Lange tijd was menselijke spierkracht de drijvende kracht in de bouwkunst. Machines brengen tegenwoordig vermogens die onze spierkracht vele malen te boven gaan. Een iconische machine is hierbij de meeneemheftruck. Als de Eyptenaren allemaal beschikking hadden gehad over een meeneemheftruck, hadden ze waarschijnlijk nog veel indrukwekkendere bouwsels kunnen maken. Op Trucksnl.be staat bijvoorbeeld een tweedehands meeneemheftruck waarmee men 1500 kilo kan tillen. Daarmee weten moderne bouwers wel raad. Aangezien we in een tijd leven waarin er veel gebouwd moet worden, is het goed dat er moderne voertuigen zoals de meeneemheftruck bestaan. Bent u zelf een bouwer of een ondernemer in de bouw? Kijk dan eens op Trucksnl.be voor de beste en meest voordelige tweedehands bouwmachines!

 

Geef een reactie